Aspect:
- Capul: bine muscularizat, simetric.
- Craniul: os occipital vizibil, fruntea usor arcuita.
- Stopul: moderat.
- Trufa: culoare neagra, forma ovala.
- Botul: nu este gros; punte nazala dreapta.
- Buzele: comisuri drepte; colturile gurii nu sunt rasfrante; conturul buzelor negru.
- Maxilarul/Dintii: maxilar puternic; 42 de dinti bine dezvoltati, in special caninii; muscatura in foarfece.
- Obrajii: muscularizati, fara pometi Inflatable Ball (iesiti in afara).
- Ochii: mici, oblici, de culoarea chihlimbarului.
- Urechile: erecte, subtiri, triunghiulare, scurte.
- Gatul: puternic muscularizat; in repaus formeaza un unghi de 40 de grade cu orizontala; gatul trebuie sa fie suficient de lung pentru ca nasul sa atinga cu usurinta pamantul.
- Greabanul: bine muscularizat si pronuntat.
- Spatele: drept, tare, ferm.
- salele: scurte, bine muscularizate.
- Pieptul: adanc, simetric, bine muscularizat, in forma de para, se ingusteaza spre stern; adancimea pieptului nu atinge coatele; baza sternului nu se intinde pana la articulatiile umerilor.
- Coada: prinsa sus, atarna in repaus, in stare de excitatie se ridica in forma de secera.
- Membrele anterioare: apropiate, cu labele usor intoarse in afara, drepte, puternice.
- Umerii: muscularizati, formeaza un unghi de 65 de grade cu orizontala.
- Alura/Miscarea: armonioasa, capul si gatul inclinate la orizontala.
- Pielea: elastica, intinsa, fara cute, nepigmentata.
- Blana: deasa, dreapta;
blana de iarna – prezinta subpar abundent care impreuna cu restul blanii formeaza o roba densa pe tot corpul; parul trebuie sa acopere zona abdominala, interiorul coapsei superioare, scrotul, partea interioara a urechilor si zona dintre degete.
blana de vara – este mai rara, mai scurta si fara subpar; - Culoarea: poate fi gri – galbui, sau gri-argintiu, cu o masca alba caracteristica.
- Inaltimea greabanului: masculii – cel putin 65 de cm.
- femelele cel putin 60 de cm. Greutatea: masculii cantaresc minimum 26 de kg
- femelele cel putin 20 de kg.
- Defecte: abaterile de la caracteristicile mentionate mai sus reprezinta defecte si vor fi penalizate in functie de gravitate.
- capul greoi;
- fruntea lata;
- absenta a doi PM1 (premolari) sau a doi M3 (molari) nu se penalizeaza; totusi absenta unui M3, la care se adauga absenta a doi PM1, sau absenta unui PM1 la care se adauga absenta celor doi M3 este considerata defect;
- ochii maro-inchis, negru sau alta culoare care nu corespunde cu cea mentionata de standard;
- gat purtat ridicat in repaus;
- greabanul nepronuntat;
- linie superioara atipica;
- crupa lunga;
- coada lunga purtata incorect;
- chisita moale;
- membrele insuficient muscularizate;
- masca foarte putin pronuntata;
- miscarea greoaie;
- discrepanta intre proportii;
- temperament/comportament inadecvat;
- capul atipic;
- muscatura incorecta;
- forma ochilor si pozitia atipica a ochilor sau a urechilor
Cand vezi pentru prima data un Czechoslovakian Wolfdog, te socheaza asemanarea izbitoare cu lupul salbatic. De multe ori sunt confundati, mai ales de catre cei care nu cunosc rasa. Este inalt, puternic, extrem de agil si foarte rapid.
Chiar daca existenta sa nu este veche si impresionanta, Lupul Ceh, asa cum este botezat de iubitori, are o aparitie spectaculoasa, care iti taie rasuflarea. Cu blana deasa, de culoare lupie, cu gatul puternic si cu masca alba caracteristica lupului, avand ochii de culoarea chihlimbarului, Lupul Ceh capata un aspect impunator, maiestuos. Nu este greu de observat tendita de dominatie asupra celorlalti caini, chiar daca sunt de talie mai mare.
Temperament:
Latura salbatica nu infuenteaza in mod definitoriu comportamentul Ciobanescului Cehoslovac, temperamentul acestuia fiind mostenit de la legendarul Ciobanesc German. in schimb, simturile sunt mult mai bine dezvoltate decat la celelalte rase.
Lupul Cehoslovac este un caine pentru toata familia. Extrem de echilibrat, este si un excelent caine pentru paza si protectie, calitati mostenite de la Ciobanescul German.
Nu ataca fara a fi provocat. Face orice pentru a-si apara stapanul, devenind agresiv daca acesta este in pericol. Are o atractie deosebita pentru copii, pe care-i protejeaza instinctiv, avand o afectiune nativa fata acestia. Nu se ataseaza de straini.
Poseda un simt al mirosului foarte dezvoltat (de aproximativ trei ori mai dezvoltat decat al Ciobanescului German), o vedere clara (vede perfect la 500 metri) si un auz de invidiat. incrucisarea cainelui Ciobanesc German cu lupul a produs nu doar exemple remarcabile de robustete, tenacitate si simturi excelente, ci a reinviat instinctele si aptitudinile naturale. Acesta poate alerga fara pauza pana la 100 km, cu o viteza medie de 12 km pe ora.
Puterea lor de adaptare rapida oricarui mediu de viata, ii face sa poata trai alaturi de alte animale domestice pe care tind sa le protejeze in mod instinctiv.
Puii sunt foarte energici, jucausi, insa pasiunea lor pentru vanatoare trebuie sa fie inlaturata. Puii nu trebuie izolati iar cel mai bun lucru este sa fie deprinsi de mici cu mediul in care-si vor petrece urmatorii ani. in general, femelele sunt mai docile, mai usor de controlat, masculii necesitand o mana forte care sa-i educe. Temperamentul specific rasei este foarte energic si lasa sa se intrevada puterea lui de munca si necesitatea exercitiilor fizice zilnice.
Czechoslovakian Wolfdog este un caine de rasa care necesita un dresaj ferm. Cu toate ca se va simti mai bine in mediul rural, acesta se poate adapta foarte bine si in apartament, cu conditia sa i se ofere suficient timp in afara acestuia. Educatia si dresajul trebuie incepute de timpuriu.
Durata medie de varsta este de 10 – 12 ani, insa poate trai pana la 16 – 17 ani. Boala cea mai des intalnita la Lupul Ceh este displazia de sold, ca si in cazul Ciobanescului German.